Popkultyúr

House of the Dragon-Westerosi atomháború

2022. augusztus 15. - HeiseNBArg


Míg legtöbben a nyár utolsó fesztiváljain ropják a táncot, addig én hétvégén kénytelen voltam leporolni George R.R. Martin Tűz és vér című munkáját ugyanis az HBO-n vasárnap bemutatásra kerül a Trónok Harca előzménysorozata a House of the Dragon, ami a Targaryen polgárháborút a „Sárkányok táncát” hivatott élőszereplős formában megjeleníteni. A történet nem új keletű Martin először 2011-ben a Dangerous Women, magyarul Veszélyes Amazonok antológia kötetben tette közzé, később megjelent a Tűz és Jég világa lexikonjában, illetve már youtubeon is megtekinthető volt animációs feldolgozásban még a Tűz és vér kiadása előtt.

Nem véletlen, hogy a mű először egy veszélyes nőkről szóló antológia kötetben jelent meg, ugyanis Vyserys király fiatal feleségének és lányának rivalizálása indította el azt a láncreakciót, amely Westeros atomháborújához vezetett. Ha a sárkányok mennyiségéhez kötjük a Targaryen dinasztia erejét, akkor Daenerys ősei kétségkívül a konfliktus kezdetén álltak hatalmuk csúcsán és a háború volt az egyik fő oka a sárkányaik kihalásának, melyek hiányát erősen megérezték az ezt követő trónviszályok, felkelések során. Nem véletlen, hogy később több Targaryen uralkodó megszállottan kereste a módját annak, hogy felélesszék kedvenc háziállatkáikat.

Bár, előreláthatóan a show nézettségügyileg sikeres lesz a kritikai siker már sokkal inkább kérdéses és ennek nem csak az az oka, hogy egy olyan franchiseról van szó, ami legutóbb szégyenteljes kudarcot vallott a sikersorozatának méltatlan lezárásával, de maga a történet irodalmi forrása sem feltétlenül könnyen adaptálható.

d0aa12d7770b138b3a489f6ae03b197f.jpg

 Kihívások:

Először is a Sárkányok Tánca nem kifejezetten egy történet hanem gyakorlatilag egy fiktív történelemlecke melyet Martin, Gyladyn mester formájában mesél el. Épp ezért elvétve szerepelnek dialógusok, nem látunk bele a karakterek fejébe és motivációiba, így nehéz is velük azonosulni. Ezért rengeteg feladatuk lesz az íróknak azzal, hogy a történelmi figurákból hús-vér szereplőket formáljanak, ami ha visszagondolunk a Trónok Harcára nem túl jó ómen, hiszen ezek a területek maradtak a legkidolgozatlanabbak miután a könyvek elfogytak az eredeti sorozat alól.

Míg a Tűz és Jég dala több műfaj keveredéséből állt össze, egyszerre találkozott a dráma, fantasy , misztérium,horror és alkotta meg különleges egyvelegét, addig a Sárkányok tánca sokkal szűkebb határok között mozog leginkább egy szörnyekkel kiszínesített középkori politikai dráma, ahol a szörnyek leginkább szuperfegyverekként funkcionálnak és a misztikum, varázslat és a többi fantasyelem elvétve van jelen a történetben. Ezért sokkal inkább egy középkori díszletek közé szorított tipikus HBO show-t várhatunk ami leginkább a szexszel, erőszakkal és intrikával igyekszik eladatni magát, ahogy ez a csatorna legsikeresebb sorozataira is jellemző volt.

Az igazi probléma viszont az, hogy minden ami A Tűz és vérben vagy a Sárkányok táncában történik az az eredeti regénysorozat kontextusában nyeri el igazi értelmét. Sok kritikát meglehet fogalmazni Martinnal kapcsolatban, de azt nem, hogy nem készíti elő azokat a csavarokat, amelyek a történeteiben bekövetkeznek. A Targaryen dinasztia uralkodása közel sem volt olyan idilli, mint ahogy az Daenerys emlékezetében él viszályok, háborúk, zsarnokság követték az uralkodásukat. A kulturális, vallásbeli különbségek újra és újra konfliktusokat szültek a királyságban. Míg a rokonházasságok, testvérházasságok természetesek voltak a valyriai gyökerű uralkodó-ház számára, addig ez a szokás Westeroson blaszfémiának minősült, a sárkányok jelenléte pedig folyamatos fenyegetést jelentett a nagyurak számára, melyek képesek voltak egész városokat porrá égetni. A másik jellemzője ezeknek a történeteknek, hogy eltérő forrásokból állnak össze (legalábbis a Tűz és Vérben) különböző mesterek beszámolói alapján, akiknek a narratíváit erősen befolyásolja az, hogy éppen milyen intézményhez, uralkodóhoz hűségesek. Vagyis a történelmi beszámolók egy része torzított képet mutat, ami utalás arra, hogy a westerosi kollektív emlékezet nem teljesen pontos, a történelemkönyvek nem feltétlen az objektív igazságot mesélik el, hanem azt az igazságot amelyet annak írója beakar mutatni. Ez pedig szintén fontos az eredeti alkotások tükrében, nem feltétlen igaz az amit egyes karakterek gondolnak akár Robert háborújával kapcsolatban vagy a Másokra vonatkozóan.

 Kicsit olyan érzésem van mintha az HBO levágta volna az aranytojást tojó tyúkot és most a fej nélkül rohangáló csirkétől várnák azt hogy újra aranyat pottyantson. Miközben nem ez jellemző az előzménysorozatokra vagy a folytatásokra.A fanok többsége még mindig keserű szájízzel gondol az egykori sikersorozat utolsó évadjára, ezért nehéz dolga lesz a franchisenak visszanyernie a rajongóinak a bizalmát.

 

dance_of_the_dragons.jpg

Mérsékelt bizakodás:

A jó hír viszont az, hogy Martin eszköztárában talán még mindig ez a történet volt a legalkalmasabb az adaptációra ugyanis eredetileg a történetnek két novella adja az alapját: A Zsivány Herceg és A hercegnő és a királynő, egyik a Sárkányok tánca kirobbanását előidéző viszályokat alapozza meg, míg a másik magát a háborút meséli el. Ezért kulcsfontosságú lesz a sorozat számára is, hogy kellőképpen felépítse azokat a surlódáspontokat melyek a főszereplők között húzódnak és ebben a rendelkezésükre áll Gyuri bácsi tanácsadása is, aki jellemzően a nagyobb bevétellel kecsegtető projektjeit helyezi előtérbe a könyvírás helyett.  Ebből fakad a másik jó hír, hogy jóval nagyobb költségvetéssel rendelkezik a House of the Dragon, mint a Trónok Harca, amire a shownak szüksége is lesz még akkor is  ha csak a harcok és csatározások felét akarják bemutatni és ha ezt sikeresen kivitelezik akkor minden idők egyik leglátványosabb tévésorozata címére is pályázhatnak.

 

Bár a sárkányokkal ellentétben az elvárásokat érdemes a föld közelében tartani, mégis a Sárkányok háza ígérkezik az elmúlt évek legnagyobb szabású HBO produkciójának, amit egyértelműen a csatorna zászlóshajójának szánnak.

 

 Hivatkozások:

Sárkányok tánca animációs feldolgozás:George R.R. Martin interjúja a Tűz és vér könyvről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkultyur.blog.hu/api/trackback/id/tr7217908183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása